contact

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Buddha muurschildering.jpg

Kookboek

Rattanakosin-kookboek

 

DE PRINSESSENKEUKEN –

TWAALF RATTANAKOSIN-MENU'S UIT DE PALEIZEN VAN BANGKOK

 

Twaalf menu’s met elk vijf recepten. Soms onvoorstelbaar simpel, vaak uitermate complex. Dit kookboek introduceert de Thaise Rattanakosin-keuken, die oorspronkelijk aan het hof van Bangkok werd bereid. De recepten zijn samengesteld door hofdames en prinsessen; zij concentreerden zich op complexe bereidingen en een subtiele balans van smaken. Door kennis te maken met de Rattanakosin-keuken, leer je koken en proeven op een ander bewustzijnsniveau.

De menu’s zijn verdeeld in stap-voor-stap handelingen waardoor je tegelijkertijd aan de vijf recepten werkt, en alles op hetzelfde moment klaar en gaar is. De boodschappenlijst is gesplitst in ‘supermarkt’, ‘toko’ en ‘voorraadkast’ zodat je goed voorbereid begint. Het kookboek is gelinkt aan een uitgebreide website met daarop beschrijvingen van ingrediënten met foto’s (handig op je smartphone in de toko) en duidelijke instructievideo’s.

De Rattanakosin-keuken was bedoeld om het verveelde smaakgevoel te prikkelen van de koning, de prinsen en hun entourage. Sommige recepten zijn daardoor de simpelheid zelve, maar toch complex doordat het om zulke pure smaken gaat, die je alleen kunt bereiken met ingrediënten van topkwaliteit. De technieken die je toepast bij Rattanakosin-menu’s wijken af van wat de meeste mensen als typisch Thais zien. De wok gebruik je bijvoorbeeld amper. Stomen, blancheren en elegant snijden zijn meer ‘ladylike’ dan druk staan scheppen boven een heet vuur.

Met zijn oorsprong aan het Thaise hof is de Rattanakosin-keuken verwant aan de Japanse Kaiseki-keuken. De enorm verfijnde smaakopbouw doet bij beiden dienst als een focuspunt voor de geest, zodat je je puur aan het proeven kunt overgeven. Kaiseki-recepten waren oorspronkelijk bedoeld als hapjes die voorafgaand aan een theeceremonie werden geserveerd, en vonden hun weg naar het Japanse keizerlijk paleis in Kyoto. De Kaiseki-keuken heeft in het Westen de afgelopen vijf jaar enorm aan bekendheid gewonnen. Nu is het tijd om ook de Rattanakosin-keuken op een voetstuk te zetten.

Vanwege de geboorte van onze zoon Lyndall is de publicatie van dit kookboek voor onbepaalde tijd uitgesteld.